Speciális Klubszabályok a Budaörsi Bridzsklub versenyein

A klub versenyein (hétközi villámpárosokon) korlátozásokat vezetünk be, melyek elősegítik, hogy a kezdő játékosok könnyebben szerezzenek versenyrutint. Reméljük a többi játékos szórakozását is segíti a szigorítás.

 1. A Klub villámpáros versenyein csak természetes alapú licitrendszerek használhatók (ide tartozik a Standard, Precíziós és Blue-Club is), vagyis az erős mesterséges indítólicitek kivételével az indulások és válaszok nagy része természetes jellegű. Tilos a „relay” rendszerek használata.
 2. Az 1 NT induláshoz, és közbeszóláshoz, ha természetes, legalább 10 figurapont kell, és nem lehet benne szingli vagy színhiány (sikén).
 3. Az egyes színinduláshoz a minimális laperő 10 Fp, vagy a 20-as szabály szerinti kéz kell.
 4. Ugró liciteknél az azt leadó játékos köteles a STOP kártyát előre kienni és csak 10 mp elteltével teheti el. A licitben következő játékos csak a STOP kártya elrakása után licitálhat.
 5. A gyenge indulásoknál (kettes és hármas) az induló laperejének meg kell határozni egy hatpontos sávot, Pl. 2 kőr 6-11 Fp. Ugyanez vonatkozik a gyenge közbeszólásokra is, ha az lehet gyengébb, mint az átlagos kéz (átlagos kéz 10 Fp, vagy a 20-as szabálynak megfelelő laperő).
 6. A fentiektől való eltérés blöffnek minősül és a blöff alkalmazása a klubban tilos.
 7. Kopogni kell minden olyan gyenge ugró kettes és hármas indulásra és közbeszólásra, mely lehet rövidebb, mint 6 lap.
 8. Kopogni kell, ha egyes major színinduláskor a bemondott szín lehet 5 lapnál rövidebb.
 9. Kopogni kell, ha egyes minor indulásnál az induló szín lehet rövidebb, mint 3 lap, vagy a pár megállapodása szerint lehet 3 lapnál hosszabb is.
 10. Kopogni kell, ha egy természetes közbeszólás lehet rövidebb, mint 5 lap.
 11. Kopogni kell minden mesterséges licitnél, kivéve az 1 NT-re adott 2 treff választ (Stayman), de 3 NT fölött a kopogás tilos!
 12. Ha egy pár kéri ellenfeleit, hogy ne kopogjanak, a licit folyamán nem kérhet felvilágosítást ellenfelei licitjeiről, ha azok rendelkeznek konvenciókártyával.
 13. A jövőben szigorúbb elbírálás alá esik, ha valaki eltéveszti az indító kijátszást, a kétszínű kezek licitjét, vagy a mesterséges közbeszólásokat. Ha a tévesztő nem tudja egyértelműen bizonyítani, hogy valóban tévesztett (névre szóló, dátumozott konvenciókártya vagy licitrendszer), a tornavezető téves felvilágosításként fogja kezelni, és ellene ítél, ha ezzel kárt okozott.
 14. Eltokolásért az asztal mindét vonala felelős és azt a zsűri szankcionálhatja.
 15. A klubszabályzat ellen vétő párt a tornavezető szankcionálja.

Ha bárkinek kérdése lenne a fentiekkel kapcsolatban, vagy bizonytalan, hogy saját rendszerét ezek a szabályok hogyan érintik, kérdéseivel forduljon:

Hoffmann Tamáshoz e-mail: hofical@gmail.com, vagy
Kovács Gergelyhez e-mail: bubiklub@gmail.com, vagy
Kovách Tiborhoz e-mail: kovach37tibor@gmail.com