Vélemények – Ajánlások

Magyar játékosok a bridzsről

Kállai Gábor (nemzetközi sakknagymester kedvelt kiegészítő sportja a bridzs): „Mint sakknagymester óhatatlanul azt szeretem a bridzsben, amiben számomra több mint a sakkozás. A négy ember együttműködő csatája egy 7-8 perces mini háborúban, ahol a felkészültség, a tudás, a pillanatnyi jelenlét, a trükkök és a valószínűtlen valóság felismerésének képessége, no meg persze az elkerülhetetlen hibák, érdekes, izgalmas, előre nem megjósolható arányú elegyet alkotnak.

A bridzs is, akárcsak a sakkozás, döntések sorozata. De míg a sakkozás teljes információjú játék, azaz minden információ a sakktáblán van, addig a bridzs az életre hasonlítva az információkat adagolva kínálja. Arra kényszerít minket, hogy a helyzetünket és a tennivalóinkat fokozatosan ismerjük meg, a döntéseinket ne elvont módon, hanem a hiányos információinkat a saját emberi tehetségünkkel kiegészítve hozzuk meg.

Aki nem sakkozik, az nem ismeri meg a harc, a háború egyik legjobb modelljét. Aki nem bridzsezik, az kevésbé lesz felkészült az életben feltétlenül szükséges együttműködésre, és az előre nem látható helyzetekben való eligazodásra. Aki pedig nem sakkozik és nem is bridzsezik, az megbocsáthatatlanul nagyot hibázik!”

Szappanos Géza (többszörös bajnok és válogatott játékos): „A bridzs játék igazi értékmérő. A lejátszott parti után azonnal szembesülni kell a siker vagy kudarc élményével. Egyértelműen igazolja vissza a helyes vagy helytelen döntést. Önvizsgálatra kényszerít, amely elsősorban a saját magatartásunk értékelésében segít.”

Kelen Károly (többszörös magyar bajnok): „ A családban tanultam meg bridzsezni, magától értetődő volt, hogy a játék fontos dolog az ember életében, később azután kiderült, milyen jó érzés logikus gondolkodással rájönni az adódó feladatok megoldására. Mekkora élvezet más emberekkel összemérni szellemi erőnket. Milyen jó túljárni az ellenfél eszén, hogy nemcsak a fizikai teljesítményben lehet versenyezni, hanem ebben az agytornában is.”

Ottlik Géza (író): „Bridzsezik?” A válasz: „Sajnos nem.” Ottlik: „Nagy kár...”

Külföldi játékosok a bridzsről

Bill Gates (a Microsoft cég alapítója, aktív játékos): „A bridzs olyan játék, melyet egész életben játszhatsz. Ha elég korán kezded el, egész életedre megtaláltad a szórakozásod.”

W. Somerset Maugham (író): „A bridzs a legszórakoztatóbb szellemi kártyajáték, amit az emberiség valaha is kitalált".

Warren Buffett (befektető, aktív versenyjátékos): „Olyan nagyszerű ez a játék, hogy nem bánnám, ha egy börtöncellában lennék három másik remek játékossal, akik napi 24 órában bridzseznének”.

Cliff Landers (bridzsrajongó): „Sok ember élet-halálkérdésnek tekinti a bridzset, de ez nem igaz, annál is fontosabb.”

Martina Navratilova (világhírű teniszező): „Nem számít, hova utazom a világban, a bridzsasztal mellett mindenhol új barátokra találok”.

Omar Sharif (filmszínész): „Sok szórakoztató játék van a világon, de a bridzs mindet veri. Műveli az elmédet; az ember idővel esetleg elbutulna, de a bridzs mindig formában tart”.