Mi a bridzs?

A bridzs társasjáték, sport és szórakozás együtt.

A bridzsjáték elődjét a whist kártyajátékot több mint 400 évvel ezelőtt is játszották már Angliában. A játék többször megújult. Végső, mai formáját 1930-ban érte el. Jelen időnkben a világon több tízmillió ember hobbyja ez a társasjáték, amelynél népszerűbb játékot eddig még nem találtak fel. Miért hódi ez a játék ilyen mértékben?

A bridzs valódi társasági játék. Egyesek szerint a legnehezebb, de a legszebb kártyajáték a világon. Négyen játsszák 52 lapos francia kártyával. A játékban két pár küzd egymás ellen, ahol az összetartozó párok egymást segítve vívják taktikai küzdelmüket a másik párral szemben. Szellemi erőpróba két pár között. Két-két játékos küzd egymás ellen, azért, hogy melyik pár tud több ütést szerezni.

Társasjáték, mert négy személy, azaz két pár küzd egymás ellen a játékban. Társasági összetartó erő. Ismerkedési lehetőség minden korosztálynak. Szórakozást, küzdelmet, kreativitást, társaságot és a szellem frissességét megőrző aktivitást nyújt minden résztvevő számára. Egyidejűleg több asztalon is játszható, lehetőséget adva a versenyzésre még kis baráti közösségben is.

Szórakozás, mert játék, komolyságával kikapcsolja a napi gondok okozta stresszt. A bridzsjáték változatossága, a kreatív küzdelem valódi örömforrás.

Társadalmi erőforrás, mert összetartja a családot több nemzedékével együtt. A bridzs összehoz és összetart baráti közösségeket. A bridzs, mert nem hazárdjáték, alkalmas kis és nagyobb közösségek összehozására, megtartására.

Kortalan, mert a bridzs minden korosztály számára, nemtől és nyelvtől függetlenül biztosítja a szórakozást, a szellemi képesség, a logikai kreativitás fejlesztését, és annak megőrzését, a tizenéves kortól az élet végéig. A játék által végzett rendszeres agytorna ifjú korban segíti az érvényesüléshez szükséges képességeket, idősebb korban pedig a szellem frissességének megtartásával egészségmegőrző szerepe van.

Szellemi erőforrás, mert a bridzs igen komplex játék, fejleszti a logikai, a kombinatív, az absztrakciós és a kommunikációs készséget, a memóriát, és mint általában a sportok a küzdeni tudást, a céltudatosságot, az állóképességet, az önfegyelmet. Egyik pillanatról a másikra döntéskényszerbe hoz, és ahogy vége az egyik partinak, már jön is a következő csata, és ott újra lehet bizonyítani.

Sport, mert a bridzsjátékot egységes nemzetközi szabályok előírásai szerint játsszák. Versenyjátékban a játékot nem befolyásolja a lapelosztás, a siker csupán attól függ, hogy az adott esetben az együtt küzdő pár milyen kreatívan játszik. Csapatverseny esetén, négy főből álló csapatok küzdenek egymás ellen. Páros verseny esetén, a versenyen résztvevő párok teljesítményét vetik össze egymással az egyes partikban elért eredményük alapján. Egyéni verseny esetén, a játékosok az egymást követő partikat nem a megszokott fix partnerükkel játsszák, hanem minden leosztásnál új partnerrel kell a küzdelmet lefolytatni. A bridzs az egyik legnemesebb szellemi sport.

Bridzs az interneten is meghódította az egész világot. A nap 24 órájában lehet játszani az internet segítségével a világhálón, akár nyelvtudás nélkül is.

Természetesen a játék, a személyes jelenléttel a legszórakoztatóbb.